"Érezze jól magát a bőrében."

Szőrözés avagy a szőrtelenítés története
2017-05-07 19:58:11
Te tudod, hogy a borotválkozás milyen régi időkre nyúlik vissza? Hogyan tudod megelőzni a kellemetlen szőrbenövést? Hogyan kezeld a szőrtüszőgyulladást?
Először a férfiak szőrtelenítettek?
A férfierő fitogtatására szolgált a kezdetekben a mellkas szőrtelenítése. A csupasz mellkasukon az így szemmel láthatóvá vált izomzat.  A mellizmon erősségével nem csak a hölgyeket hódították, hanem el akarták rettenteni az ellenséget is. Időszámítsunk előtt kb. 3000 környékén a hölgyek még nem éltek eme „úri huncutsággal”.
 
Gyantázó egyiptomiak
Az Ókori Egyiptomban már sok időt fektettek a szőrtelenítésre. Szőrtelenítették a nők teljes testüket habkővel, kagylóval és méhviasszal (gyantázás formájában). A szépségideálok és a kor megkövetelte mindkét nemtől a szőrös testtájékokon a szőrzet kordában tartását. A férfiak leginkább a szakáll és haj vágását tartották szem előtt egészségügyi szempontokból és a különféle élősködők elkerülése végett. A kor szabadszellemi szexuális élete vonzotta magával a nemi szőrzet teljes eltávolítását a hölgyek esetében, hiszen az élősködőktől így tudtak megszabadulni. A meleg éghajlaton hamarabb okozott gondot, betegséget a szőr jelenléte, mint az északi égtájon.
 
Úgy gondolták a szőrtelenítés mindentől megvédi őket
A Római Birodalomban a gazdagság védjegye volt a szőrtelenítés, így a férfiak és a nők is borotválkoztak. Tűzkőből készült borotvával és csipeszekkel távolították el a szőrszálakat. A különböző bőrbetegségek távoltartását és a meleg éghajlat által terjedő más betegségeket is próbálták ezzel a módszerrel megelőzni. Mind a nők és a férfiak is a teljes szőrzet eltávolítása útján tartották távol maguktól az élősködőket ebben a korban is. A szexuális szabadságvágyukat ugyan fürdőkben, értékes olajokkal, illóolajokkal megbolondított kádakkal teli fürdővizekben is művelték, de ez nem zárta ki a betegségek (nemi) terjedését. Úgy gondolták a teljes szőrtelenség mindentől megvédi őket.
 
Új középkori divat, az első modern borotva
Szőr kérdésben, kicsit drasztikusabbra váltott az 1500 -as években I. Erzsébet, akit ezrek követtek. Bevezette a szemöldök nélküliség divatját, emellett pedig a homlokáról is távolított el hajat, hogy magasabb homlokot kapjon, ami szintén az elit réteg jellemzője volt.
 
Forradalmi újítást Gilettee-nek köszönhetik Hölgyeim a szőrszálak hasogatásában!  Az első női borotvát 1915 – ben  Ő alkotta meg. Gondoltad volna, hogy 1940-ben pedig már az elektromos női borotva is piacra került?
 
szőrtelenítés hónalj intim gyantázás szőrtüszőgyulladás természetes kozmetikum

A szőrtelenítés ezer módja – melyiket válasszuk?
A szőrtelenítés ma már a nőiesség szimbólumává nőtte ki magát. A médiának köszönhetően, 90%-ban a szőrszálak nélküli női láb és hónalj az elfogadható. Mind a nők, mind a férfiak a csupaszságot tartják „természetesnek”. Emiatt a téma egyes szabad szellemű nőknél mostanában ellenállásra adott okot. Több kezdeményezés is indult, amiben egyes nők a szőrös lábat és a hónaljat próbálják népszerűsíteni.
 
Te melyik típusba tartozol?  -  Szőrtelenítesz, vagy szembe mész a divattal?
Kérdésem kicsit költői - hiszen valljuk be - igen kevesen adják fejüket ilyesfajta tiltakozásra. :) Ha téged zavar a szőrszálak megjelenése és esetleg a miattuk kialakuló kellemetlen szagok, bizonyára szőrtelenítésre fogod adni a fejed.

Hónalj szőrtelenítés, nem csak divatból
A hónalj borotválása az egyik legnépszerűbb és legmegszokottabb dolog a nők, de már a férfiak körében is. Szőrös hónaljjal ma már igen ritkán találunk nőket. A divat mellett persze sokszor egészségügyi okokból is a szőrtelenítés mellett döntünk. Az erősebb testszagú férfiak esetében a szőr csak fokozza a kellemetlen szagok intenzitását, ezért a megoldás sokszor a teljes hónalj szőr leborotválása. A nők estében is előfordul, hogy hónalj szőr mellett sokkal izzadékonyabb az illető.
 
A kellemetlen szagok elűzésére használhatunk dezodorokat. A széles körben elterjedt alumínium sókat tartalmazó dezodorok azonban hosszabb távon nem tesznek jót egészségünknek. Mivel összehúzzák a hónalj pórusait, nem engedik kiürülni a mirigyeket. Használatukkal öngólt lövünk a testünknek. A Brilla natúr krémdezodorokat pórus összehúzók nélkül, teljesen természetes összetevőkből készítjük. Háromféle illatban találod meg őket a webshopban: itt.
 
Képesek vagyunk büdösre enni magunkat?
Ha a kellemetlen szagokat már a dezodor sem képes visszaszorítani, akkor érdemes az étrendünkben is keresni az okot. Megváltozhat a bőrünk természetes szaga a túl fűszeres, csípős ételektől kapszaicin tartalmuk miatt. Okolhatjuk még a mértéktelen kávé és alkohol fogyasztást, a dohányzást és a túl sok állati eredetű fehérje bevitelét szervezetünkbe. Ezek mind hozzájárulhatnak a kellemetlen testszag kialakulásához. Érdekes, hogy a vegetáriánus és a hús fogyasztók testszaga valóban megkülönböztethető.
 
Izzadunk és közben számtalan anyagot veszítünk a testünkből
Természetes folyamat, ami a meleg, a testmozgás és különböző érzelmi hangulatok ingadozása során jön létre.

Összetétele alapján, nyirok, só a különböző ásványi anyagok, nyomelemek, mint például a kalcium, kálium, magnézium, szulfát, foszfát, cink, vas, mangán, réz is távozik a nedvességgel együtt a szervezetünkből.
A szagok nemcsak a hónaljukban, hanem egész testen is érezhetők – testszag. Az étrendünk és a tradicionális konyhák, pl. fűszerek ételek is nyomot hagyhatnak a ruhadarabokon. Különböző hagymák fogyasztása ugyan nagyon értékes a szervezet, számára, de a verejtékmirigyeken keresztül a bennük lévő illóolajok is távoznak.

És távoznak, hiszen a hónaljukon keresztül is a verejtékcseppek megjelennek a bőr hajlataiban, az ott található szőrszálakon megtapadnak és azonnal bomlásnak indulnak különböző nemkívánatos szagokat eregetve. Ez elkerülhetetlen, hiszen az izzadás egy fontos folyamata szervezetnek, de a személyi higiénia fontosságának szem előtt tartása nagyon fontos. Többek között a hónalj teljes szőrtelenítése is megoldás a testszag elkerülésére.
 
szőrtelenítés hónalj intim gyantázás szőrtüszőgyulladás természetes dezodor krémdeó krémdezodor
 
Okozhatnak a dezodorok mellrákot?
Manapság a természetes és natúr dezodorok, mint például a Brilla organikus krémdezodorjai nem tartalmaznak alumíniumsókat, amik szinte a teljes verejtékezést szüntetik meg. A krémdezodorok nem húzzák össze a pórusokat, hanem hagyják dolgozni a verejtékmirigyeket.
A mellrák egyik okozójának tartják bizonyos körökben a póruszáró dezodorokat. A 24 órás izzadásgátlás szembe megy a természet alkotta verejtékező rendszerünkkel.
 
2 millió Forintba kerül szőrtelen létünk?
Tudtad, hogy egy átlagos nő szőrtelenítésre körülbelül 2 millió forintot költ el életében? De melyiket is válaszd a sok közül? A szokásos borotva, gyantázás, epilátoron kívül már megjelentek a lézeres szőrtelenítések is, amik jóval tovább biztosítják a gondtalan szőrtelen életet.

Borotválkozás
Az otthoni borotválkozás az egyik legmegfizethetőbb választás lehet. Gyors, fájdalommentes ezért a legnépszerűbb eljárás. Hátránya, hogy sajnos csak ideiglenes megoldást nyújt, ezért a szőrnövekedéstől függően akár 2 naponta meg kell ismételni, hogy sima felületet kapjunk. Nem elhanyagolható probléma, hogy a szőrszálakat a rendszeres borotválás erősíti. A másik probléma a szőrbenövés, ami borotva esetében gyakran előfordulhat, főleg intim tájékon. Az elkerülése érdekében használj Brilla natúr testápolót, ami a kókuszdióból származó olajnak és az aloe verának köszönhetően segít megelőzni ezt a kellemetlen tünetet.
 
Gyantázás
A gyantázás népszerűsége hasonló a borotváéhoz. Előnye, hogy a borotvával ellentétben sokkal több ideig élvezhetjük a szőrtelenséget és viszonylag gyors eljárás. Régebben főleg szépségszalonokban kozmetikus szakszerű hozzáértésével. Ma azonban már otthon alkalmazható változatok tucatjait találod a boltok polcain. A hátránya, ami miatt sokan elrettennek tőle az a fájdalom és az otthon végzett gyantázás során a gyakori égési sérülések.  Sajnos a gyantázás nem a kellemes elfoglaltságok közé tartozik. Emellett nyáron kicsit körülményes lehet, hiszen a gyanta csak hosszabb szőrszálakat tud kihúzni. Ezért mindig meg kell növeszteni előtte, ami a rövidnadrágos/szoknyás időszakban frusztráló lehet. A szőrtüszőgyulladás itt is előfordulhat, ezért érdemes gyantázás után néhány nappal radírozó terméket használni. Ha természetes összetevőjű testradírt keresel, akkor a Mákos szappanom remek megoldás lehet. A benne lévő teafaolaj segít megszabadítani a gyulladástól.
 
Szőrtüszőgyulladás - a szőrtelenítés mellékhatása
A szőrtüszőgyulladás (folliculitis), gennyes szőrtüszőgyulladás (furunculus) egy gombásodás, bakteriális eredetű pattanásra hasonlító gennyes elváltozás. Általában a Staphylococcus aureus baktérium okozza. A szőrtelenítési eljárások során alakul ki a leggyakrabban, ezért orvoshoz ritkán megyünk vele. A gyulladások megjelenésének helye változó lehet nőknél és férfiaknál egyaránt. Leginkább a combon, karokon, lábszáron, szakáll tájékon fordulhat elő. A szőrtüszőgyulladás a borotválkozás során alakul ki a leggyakrabban, amikor a bőrfelület nincs rendesen előkészítve a szőr eltávolításához, sérül a felső hámréteg, ezáltal könnyebben kerül baktérium a rétegekbe. A nem megfelelő higiénia, azaz a borotva fertőtlenítésének hiánya is okozhatja a szőrtüszőgyulladást. A gyulladást sokszor a befelé növő szőr idézi elő, ami vagy nem tud kibújni a vastag felhámon, vagy a szőrszál egyszerűen a növekedés következtében visszahajolhat, ezzel okozva kis viszkető, piros kipattogzást. Ilyen esetben a szőrtelenítés utáni radírozás gyakran megoldja a problémát. A szőrtüszőgyulladás gyakori az ülőmunkát és az egyenruhát viselő emberek körében, főleg nyári időszakban, amikor izzadékonyabb az ember. Ha a gyulladás kiterjedt, általában fertőtlenítőszerekkel kell lekezelni és pár napon belül teljesen el is múlik.
 
Lézeres szőrtelenítés
Manapság lett divatos a lézeres szőrtelenítés, ami a szőrtelen időszakot nézve a legtartósabb megoldást tudja nyújtani. Viszonylag kíméletes a bőrhöz, hiszen csak a szőrtüszőkre hat a lézer, a körülötte lévő szöveteket nem érinti. Nem alakul ki kellemetlen kiütés a szőrbenövés miatt, és a faggyúmirigyeket is normalizálja. Persze ennek az eljárásnak is vannak hátrányai. A lézer világos bőrön működik a leghatékonyabban. (Tetovált felületen pl. nem lehet elvégezni) Ahhoz, hogy az eredmény tartós legyen, évente meg kell ismételni. A lézeres szőrtelenítés a legdrágább a felsoroltak közül. Néhány esetben hiperpigmentációt okozhat, hiszen a lézer magas hővel dolgozik.
 
Szorongást kiváltó női arcszőrzet: a női bajusz
A női bajusz még ma is tabu témának számít és nem merünk róla beszélni, pedig előfordulhat, hogy komoly betegséget jelez. Nem is gondolnánk, de valójában elég sok nőt érinthet ez a bosszantó probléma. Az önbizalom hiányához vezethet, és állandó frusztrációt, szorongást is okozhat ez a kellemetlen jelenség. A nőknél megjelenő arcszőrzet a szervezetben lévő magasabb férfi hormonnak „köszönhető”. A túlzott szőrnövekedés az arcon lehet genetikai eredetű, de származási kérdés is, hiszen pl. a mediterrán tájakon a nőknek sokkal erősebb szőrzetük van. Ne féljünk beszélni róla, vizsgáltassuk ki magunkat, ha azt tapasztaljuk, hogy sokkal erősebb lett a szőrzetünk arc tájékon. A menopauza, azaz a változó korban lévő nők körében a leggyakoribb tünet az arcon megjelent szőrzet, hiszen ilyenkor a hormonok szintje jelentősen megváltozik. Ha lelkileg megvisel minket a fokozott szőrnövekedés, a legegyszerűbb módja a tartós szőrtelenítés, amit csak évente 1x elég elvégeztetni.
 
szőrtelenítés hónalj intim gyantázás szőrtüszőgyulladás
 
Mi a helyzet az Intim területeken? Tabuk nélkül!
Az intim terület szőrtelenítése nem mai hóbort. A Római Birodalomban a teljes test szőrtelenítése divat volt, az intim területet is beleértve. Elég megnéznünk az Ókori Római festményeket, szobrokat. A szőrtelenítés fontos kérdés volt több száz évvel ezelőtt is, hát még manapság. De mi is a divat 2017-ben? Amíg a 1900-as évek majd legvégéig a természetesség volt jellemző a nőkre, mind hónalj, mind nemi szőrzet tekintetében, úgy napjainkban az intim területek szőrtelenítésének is van mai trendje. A divatot eleinte a férfimagazinok diktálták, később az internet elterjedéséhez köthető az aktuális nemi szőrzet trend. Az első helyet még mindig a Brazil fazon foglalja el, azaz a teljes szőrtelenség, amit a nők főleg borotvával és gyantával érnek el. Kozmetikusok szerint egyre elterjedtebb a stílus a „Brazilian Landing Strip”, ahol csak egy keskeny szőrsáv marad a szeméremdombon. A „Brazilian Triangle” pedig a fennmaradó szőr egy kisebb háromszöget alkot. Vicces kedvű hölgyek egyéb formákra is benevezhetnek. J  A férfiak is egyre jobban adnak magukra ezeken a területeken is. A fiatalabb generáció egyre jobban a „Brazilian Hollywood Men” stílus híve, azaz a teljes csupaszság. Emellett a férfiak a „Brazilian Men”-t is gyakran kérik, ami csak egy kis karbantartás, trimmelés. Tudtad, hogy a fiatalok 80-90%-a szőrtelenít intim területen is?
 

Kerekes Gabriella
Brilla Natúrkozmetikumok
 
Vissza a többi cikkhez >>>
 

Vásárlóink írták:

"A Jázmin izzadásgátló krémdezodorral elégedett vagyok. Több natúr izzadásgátlót kipróbáltam már, ezeknek igen alacsony volt a hatásfoka. Ezzel szemben a Brilla krémdezodor hatékonynak bizonyult, csak komolyabb stresszhelyzet (pl. fontos üzleti tárgyalás) előtt kell újra felvinnem."
Dia, Nyergesújfalu
"Gyors, segitőkész, udvarias kiszolgálás! Szuper jó termékek! Mindenkinek csak ajánlani tudom!"
Éva