"Érezze jól magát a bőrében."

ÁSZF

Minden jog fenntartva - 2012. 12. 13.

Utolsó módosítás 2018.05.25.
 
A Brilla Manufaktúra tulajdonában lévő domainek alatt futó honlapon (továbbiakban "honlap") található tartalom a Brilla Manufaktúra Kft. szellemi tulajdona.
 
A Brilla Manufaktúra Kft. fenntart minden, a honlap bármely részének bármilyen módszerrel, technikával történő másolásával és terjesztésével kapcsolatos jogot.
 
A honlapon található információk sem az egész, sem pedig részei nem publikálhatók és nem terjeszthetők a Brilla Manufaktúra Kft. előzetes írásos engedélye nélkül. 
 
A Brilla termékek leírásai, termékek összetételei, fotói, a kialakított design a „ Brilla” logó és felirat, egyedi doboz kialakítás a Brilla Manufaktúra Kft. szellemi termékei, mely a Brilla Manufaktúra Kft. tulajdonát képezik. Annak másolása, termékeinek elnevezésének használata, nyomtatott illetve web desing megjelenése Brilla Manufaktúra Kft. tudta és beleegyezése nélkül jogi következményt von maga után.
 
 
 

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek

 
Vásárlás előtt figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket és kizárólag abban az esetben vegye igénybe szolgáltatásainkat, amennyiben minden pontjával egyetért, és kötelező érvényűnek tekinti magára nézve.
 
A weboldalon megjelenített termékek kizárólag a WEB Shopban kiválasztható módon rendelhetőek meg (on-line, házhoz szállítással).
 
 
A webáruház működésével, megrendelési, és szállítási folyamatával kapcsolatosan felmerülő további kérdések esetén Ügyfélszolgálatunk rendelkezésére áll!
 
 

Webáruház üzemeltetője

 
Brilla Manufaktúra Kft.
Székhely: 1138 Budapest, Népfürdő utca 21/D.
Cégjegyzékszám: 13-09-157637
Adószám: 23980460-2-41
OÉTI engedély szám: 3408/2012.
ÁNTSZ: XIV-R-036/03022-4/2012.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-81605/2017.
Iparkamara nyilvántartási szám: PMKIK PE23980460
 
WEB Áruház Ügyfélszolgálat
kizárólag elektronikus és telefonos elérhetőséggel
 
e-mail: info(kukac)brillakft.hu
Telefonos ügyfélszolgálat: 06 30 994 2577
Hétfőtől-Péntekig munkanapokon: 10-17 óra között
 
 

Adatvédelem

GDPR - 2018.05.25.
 
A Brilla Manufaktúra Kft. mindenben szeretne megfelelni a 2018. május 25-én életbe lépett Európai Uniós szabályozásnak, melyben kiemelten védik a természetes személyek a személyes adatait. (Az Európai Parlament és Tanács (EU) 2016/679 rendelete, a GDPR.) A Brilla Manufaktúra Kft. weboldalán megadott (ww.Brilla.hu és www.Brillakft.hu oldalakon) adatokat tároljuk, bizalmasan kezeljük, a felhasználók adaitaival nem kereskedünk és nem teszük hozzáférhetővé más, illetéktelen személyeknek. 
 
Hogyan jutunk hozzá a felhasználók adataihoz?
Általunk tárolt személyes adataidhoz regisztráció, megrendelés, hírlevél feliratkozás vagy személyes regisztráció során jutottunk hozzá. A felhasználók Önként adják meg adataikat.
 
Milyen személyes adatokat tárolunk?
Név, e-mail cím, számlázási- és szállítási cím, telefonszám.
 
Hol tároljuk az adatokat és kik férhetnek hozzá?
A felhasználók adatait weboldalunk, számlázó programunk és hírlevél küldő szoftverünk tárolja. A tárolt adatokhoz webáruház üzemeltetőnk az Inweb Solutions Kft. és Brilla Manufaktúra Kft. férhet hozzá. Ahhoz, hogy felhasználóink mindig értesüljenek legfontosabb híreinkról a Mailchimp szoftvert használjuk. Hírlevél feliratkozóinkat az OptiMonk szoftver gyűjti össze (üzemeltető Webshop Marketing Kft.). Bankkártyás fizetés esetén a fizetés pillanatában webáruházunk átirányítja a felhasználót a CIB Bank Zrt. rendszerébe - az itt megadott adatokhoz nincsen hozzáférésünk. Megrendelést követően a csomagok kézbesítéséhez szükséges adatokat továbbítjuk a Magyar Posta Zrt. MPL futárszolgálatának. Ez az adatcsomag tartalmazza a számlázási- és szállítási címet, e-mail címet és telefonszámot amik szükségesek, hogy megrendelések eljssanak a címzetthez.
 
Adatok lekérése
A felhasználók kérésére megküldjük regisztrált e-mail címükre a tárolt adatokat és kérhetik törlésüket (ez alól kivételt képeznek a felhasználók nevére kiállított számlák által tartalmazott adatok). Hírlevelünkről bármikor leiratkozhatnak a címzettek a hírlevelek alján lévő linkre kattintással, majd a leiratkozás funkció kiválasztásával.
 
Szállító a személyes adatok megszerzése, feldolgozása és tárolása során az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. tv., valamint az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. tv. rendelkezései szerint jár el. Valamint figyelembe veszi az alábbiakat:
- 2011. évi CXII. törvény – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról (a továbbiakban: Infotv.)
- 2001. évi CVIII. törvény – az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről (főképp a 13/A. §-a)
- 2008. évi XLVII. törvény – a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat
tilalmáról;
- 2008. évi XLVIII. törvény – a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes
korlátairól (különösen a 6. §-a)
- 2003. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről (kifejezetten a 155.§-a)
- 16/2011. sz. vélemény a viselkedésalapú online reklám bevált gyakorlatára vonatkozó EASA/IAB ajánlásról.
Eladó és Szállító a Vevő, mint megrendelő azonosításához szükséges és elégséges azonosító adatait a szerződés létrehozása, tartalmának meghatározása, módosítása, teljesítése, teljesítésének figyelemmel kísérése, az abból származó díjak számlázása, valamint az azzal kapcsolatos követelések érvényesítése céljából kezelheti.
Eladó és Szállító a szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos adatokat bármely, csak az adatkezelési cél előzetes meghatározása mellett és a Megrendelő, mint Vevő külön hozzájárulása alapján kezelhet.
Eladó és Szállító a szolgáltatás igénybevételét megelőzően és a szolgáltatás igénybevétele során is folyamatosan biztosítja, hogy az adatkezelést a Megrendelő, mint Vevő megtilthassa ezzel jelen szerződés automatikusan megszűnik, mivel ennek hiányában nem teljesíthető.
Az adatokat az Eladó és a Szállító nem kapcsolhatja össze Megrendelő, mint Vevő azonosító adataival és a Megrendelő, mint Vevő hozzájárulása nélkül nem adhatja át harmadik személy számára.
Megrendelő, mint Vevő a regisztrációval tudomásul veszi a leírtakat és hozzájárul az adatkezeléshez.
 
 
 

Szerződés

A megrendelőlap kitöltésével és elküldésével és annak a Brilla Manufaktúra Kft. e-mail által történő visszaigazolásával a 17/1999.(II.5.) Kormányrendelet alapján távollévők közötti szerződés jön létre a Brilla Manufaktúra Kft. mint
 
 
Eladó:
Brilla Manufaktúra KFT.
Székhely: 1138 Budapest, Népfürdő utca 21/D.
Képviselő neve: Kerekes Gabriella ügyvezető / tulajdonos
Cégjegyzékszám: 13-09-157637
Adószám: 23980460-2-41
 
 
valamint a Megrendelő, mint Vevő között az alábbi feltételek szerint:
 
 
 
A szerződés tárgya
A szerződés tárgya az Eladó webáruházában található, megrendelt árucikk. Az árucikkek tulajdonságait, jellemzőit az árucikkhez tartozó konkrét oldalon találja meg.
Vételár: A meghatározott vételár minden esetben bruttó ár, amely tartalmazza az aktuálisan érvényes általános forgalmi adót. Ehhez járul a lentebb részletezett szállítási költség. Fizetési feltételek: Az adott lehetőségeket aktuálisan minden esetben a WEB áruházban kiválasztható fizetési mód határozza meg.
Személyes átvételre a Brilla Manufaktúra Kft. székhelyén nincsen lehetőség.
Utánvét: Ön az átvétel alkalmával fizeti ki a megrendelt termék vételárát a postai alkalmazottnak. A szállítás és utánvét aktuális díja a szállítási mód kiválasztásakor kerül meghatározásra.
Előreutalás: Átutalással történő előre fizetéssel kényelmesen, akár otthonából egyenlítheti ki a megrendelt termék vételárát. A csomagolás és szállítás díja az adott szállítási mód kiválasztásakor kerül meghatározásra. Az utalást azután tudja elindítani, miután a megrendelését visszaigazoltuk, és e-mailban számlabekérőt küldtünk Önnek. A megrendelt terméket akár a vételár számlánkra érkezése napján, de legkésőbb 2 munkanapon belül postázzuk. Szállítási információk: Az ELADÓ szállítási partnerei a WEB Áruházban aktuálisan kiválaszthatóak. Az árut a megadott szállítási határidőn belül a kiválasztott módon szállítja ki a kiválasztott szállító feltételeinek megfelelően. Kézbesítés: A feladott csomag kézbesítése a WEB Áruházban kiválasztott Szállító szállítási feltételeinek megfelelően történik.
 
 
 
A vásárlástól való elállás joga
17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 4. §-a értelmében a Vevő a szerződéstől nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhat. A Vevő elállási jogát
a) termék értékesítésére irányuló szerződés esetében a termék kézhezvételének napjától, ha eddig az időpontig nem kapta meg az R. 3. § szerinti írásbeli megerősítést, ennek kézhezvételétől számított nyolc munkanap elteltéig, legfeljebb azonban a termék kézhezvételének napjától számított három hónap elteltéig,
b) szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetében a szerződéskötés napjától, ha eddig az időpontig nem kapta meg az R. 3. § szerinti írásbeli megerősítést, ennek kézhezvételétől számított nyolc munkanap elteltéig, legfeljebb azonban a szerződéskötés napjától számított három hónap elteltéig
gyakorolhatja.
Ha az R. 3. § szerinti írásbeli megerősítés kézhezvételére – az a) pontja szerinti esetben - a termék kézhezvételének napjától, illetve - a b) pontja szerinti esetben - a szerződéskötés napjától számított három hónapon belül kerül sor, ettől az időponttól számított nyolc munkanap elteltéig a Vevő akkor is elállhat, ha a termék kézhezvételétől, illetve a szerződéskötés napjától számított három hónapból kevesebb, mint nyolc munkanap van hátra.
Írásban történő elállás esetén azt határidőben érvényesítettnek kell tekinteni, ha a Vevő nyilatkozatát a határidő lejárta előtt elküldi.
Az Eladó köteles a fogyasztó által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást követő harminc napon belül visszatéríteni.
A Vevő viseli az elállási jog gyakorlása miatt a termék visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. A Vevőt ezen felül egyéb költség nem terheli. Az Eladó azonban követelheti a termék nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését.
A felek eltérő megállapodása hiányában a Vevő nem gyakorolhatja az elállási jogot
a) szolgáltatás nyújtására vonatkozó szerződés esetében, ha az elállási határidő lejárta előtt az Eladó a teljesítést a fogyasztó beleegyezésével megkezdte;
b) olyan termék értékesítése, illetve szolgáltatás nyújtása esetében, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac értékesítő által nem irányítható ingadozásától függ;
c) olyan termék értékesítése esetében, amely a Vevő személyéhez kötött, illetve amelyet a Vevő utasításai alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy amely természeténél fogva nem szolgáltatható vissza vagy gyorsan romlandó;
d) hang-, illetve képfelvétel példányára vonatkozó szerződés esetében, ha a csomagolást a Vevő felbontotta;
e) hírlap, folyóirat és időszaki lap értékesítésére vonatkozó szerződés esetében.
Az elállásra vonatkozó további részletes szabályokat a 17/1999. (II. 5.) Kormányrendelet és a jelen ÁSZF 3. számú melléklete tartalmazza.
 
 
 
A vevői (fogyasztói) kifogások intézésének módja
A vevői kifogásokat (ide értve az elállás bejelentését is) a Vevő, az Eladó Elérhetőség menüpontnál megadott Ügyfélszolgálaton és annak publikált elérhetőségein írásban érvényesítheti. A vevői (fogyasztói) kifogások intézésének módjára egyebekben a 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet (jelen ÁSZF 1. számú melléklete) szabályai az irányadóak, az alábbiak fokozott kiemelésével.
Az Eladó, mint forgalmazó a Vevő, mint fogyasztó kifogásáról jegyzőkönyvet köteles felvenni, amelyben rögzíti:
a) a Vevő, mint fogyasztó nevét, címét,
b) a fogyasztási cikk (a továbbiakban: termék) megnevezését, vételárát,
c) a vásárlás időpontját,
d) a hiba bejelentésének időpontját,
e) a hiba leírását,
f) a Vevő, mint fogyasztó által érvényesíteni kívánt igényt,
g) a kifogás rendezésének módját.
Ha a kifogás rendezésének módja a Vevő, mint fogyasztó igényétől eltér, ennek indokolását a jegyzőkönyvben meg kell adni.
A jegyzőkönyv másolatát a vevőnek, mint fogyasztónak át kell adni.
Ha az Eladó, mint forgalmazó a Vevő igényének teljesíthetőségéről annak bejelentésekor nem tud nyilatkozni, álláspontjáról legkésőbb három munkanapon belül köteles értesíteni a Vevőt.
A jegyzőkönyv másolatát az Eladó a Vevőnek a megadott e-mail címre elküldi. A Vevő köteles gondoskodni az adott e-mail címre történő postázhatóságról, az Eladó pótlólagos kézbesítést nem végez.
A fogyasztói kifogás alapján kijavított árut az Eladó a Vevőnek jegyzőkönyvvel együtt megküldi a szállítás módját, amennyiben a Vevő nem emel kifogást, az Eladó a Szállítási módot elfogadottnak tekinti.
 
 
 
Szavatossági és jótállási feltételek
A Vevő a jelen szerződés hibás teljesítéséből eredő szavatossági igényét a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 305 § - 311/A. §-aiban foglaltakra figyelemmel a fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről szóló 49/2003. (VII. 30.) GKM rendeletben foglaltak szerint érvényesítheti.
A Vevőt megillető szavatossági jogok körében külön is felhívjuk a figyelmét az alábbiakra:
A Vevő, a hiba felfedezését követően, a lehető legrövidebb időn belül köteles kifogását az Eladóval közölni.
Fogyasztói szerződés esetén a teljesítéstől számított hat hónapon belül jelentkező hiba esetén vélelmezni kell, hogy a hiba már a teljesítéskor is fennállt, ilyenkor az Eladónak kell ennek ellenkezőjét bizonyítania.
Fogyasztói szerződés esetében a Vevő a teljesítés időpontjától számított kétéves elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági igényét.
Ha a Vevő igényét menthető okból (pl. mert a hibát nem ismerhette fel) nem tudja érvényesíteni, a szavatossági jogok érvényesítésének határideje, tartós használatra rendelt dolog esetén, a teljesítés időpontjától számított három év.
Hibás teljesítés esetén a Vevő elsődlegesen a hiba kijavítását, vagy a hibás termék kicserélését kérheti, másodlagosan árleszállítást kérhet, vagy elállhat a szerződéstől. (Figyelem: az itt szereplő elállási jog nem azonos a jelen ÁSZF-ben fentebb szereplő, a vásárlástól való elállás jogával.)
A hibás teljesítés miatt fennálló (fentebb részletezett) szavatossági kötelezettség teljesítésével összefüggő költségek (anyag- és munkadíj, valamint a postázási költség) az Eladót terhelik.
Egyebekben a jelen általános szerződési feltételek alapján eladott termékek nem tartoznak jogszabályon alapuló kötelező jótállás hatálya alá.
 
 
Sikertelen kézbesítés
Sikertelen kézbesítési kísérlet után a Vevő az árut a Webáruházban kiválasztott Szállító feltételeinek megfelelően veheti át. A Vevő hibájából meghiúsult kézbesítés miatt felmerülő újraküldés költségei minden esetben a Vevőt terhelik.
 
 
Felelősség korlátozása
Az Eladó nem felelős az esetleges károkért az alábbi esetekben:
- olyan működési hiba esetén, amely meggátolja a Vevőt, hogy csatlakozzon az Eladó weboldalára, ott megrendelést adjon le.
- a Vevő számítógépének bármilyen hardver- vagy szoftver hibájából bekövetkezett meghibásodásért, vagy az internet csatlakozás megszakadása miatti károkért.
Kérjük, hogy az internet biztonságos használata érdekében védekezzen az online terjedő vírusok ellen.
 
Emellett a szerződés elválaszthatatlan részét képezi az oldalak általános használatához szükséges 'WEB oldal használatának feltételei' és a 'Jogi nyilatkozat' rész, melyek az ÁSZF elfogadásával automatikusan elfogadásra kerül.
 
 
 
Egyéb rendelkezések
A jelen általános szerződési feltételek alapján létrejött egyedi jogviszonyok (megrendelések) magyar nyelven jönnek létre (a szerződés nyelve magyar) és azokra a magyar jog szabályai az irányadóak.
 
 
Panaszügyintézés
A panaszok ügyintézésével a Webáruház üzemeltetőjének Ügyfélszolgálata foglalkozik.
Vitás esetekben kizárólag az Üzemeltető Székhelye szerinti Pest Megyei Bíróság az illetékes.
Cím: 1146, Budapest Thököly út 97-101.
Postacím: 1146, Budapest Thököly út 97-101.
Telefon: 06 1 467 6200
 
FIGYELMEZTETÉS
Kérjük, hogy a fenti általános szerződési feltételeket, a rendelést megelőzően gondosan szíveskedjék áttanulmányozni, figyelemmel arra is, hogy megrendelésével Ön elismeri, hogy az általános szerződési feltételek közlésével az eladó eleget tett a távollévők közötti szerződésekről szóló 17/1999. (II. 5.) Kormányrendelet (lásd a jelen általános szerződési feltételek 3. sz. melléklete) 3. §-ában foglalt írásbeli tájékoztatási kötelezettségének.
 
 
1. számú melléklet
49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet
a fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről
A Polgári Törvénykönyv módosításáról és egységes szövegéről szóló 1977. évi IV. törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 1978. évi 2. törvényerejű rendelet 22. §-ában foglalt felhatalmazás alapján - az igazságügyminiszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:
1. § A fogyasztói szerződés (a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény, a továbbiakban: Ptk. 685. §-ának e) pontja) hibás teljesítése miatt, vagy jogszabályon alapuló jótállás keretében érvényesített kifogás intézése során e rendelet szabályai szerint kell eljárni, azoktól a fogyasztó hátrányára eltérni nem lehet.
2. § Ha a fogyasztó szavatossági igényt kíván érvényesíteni a fogyasztói szerződés tárgyát képező szolgáltatást nyújtó forgalmazóval (a továbbiakban: forgalmazó) szemben, a fogyasztói szerződés megkötését bizonyítottnak kell tekinteni, ha a fogyasztó bemutatja az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot.
3. § (1) A forgalmazó a fogyasztó kifogásáról jegyzőkönyvet köteles felvenni, amelyben rögzíti:
a) a fogyasztó nevét, címét,
b) a fogyasztási cikk (a továbbiakban: termék) megnevezését, vételárát,
c) a vásárlás időpontját,
d) a hiba bejelentésének időpontját,
e) a hiba leírását,
f) a fogyasztó által érvényesíteni kívánt igényt,
g) a kifogás rendezésének módját.
(2) Ha a kifogás rendezésének módja a fogyasztó igényétől eltér, ennek indokolását a jegyzőkönyvben meg kell adni.
(3) A jegyzőkönyv másolatát a fogyasztónak át kell adni.
(4) Ha a forgalmazó a fogyasztó igényének teljesíthetőségéről annak bejelentésekor nem tud nyilatkozni, álláspontjáról legkésőbb három munkanapon belül köteles értesíteni a fogyasztót.
4. § (1) A forgalmazó köteles a fogyasztót tájékoztatni arról, hogy a kijavítást vagy kicserélést a Ptk. 306. §-ának (2) bekezdése értelmében - a termék tulajdonságaira és a fogyasztó által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
(2) A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze.
5. § Javításra a terméket elismervény ellenében kell átvenni. Az elismervényen fel kell tüntetni a fogyasztó nevét és címét, a termék azonosításához szükséges adatokat, a termék átvételének idejét, és azt az időpontot, amikor a fogyasztó a kijavított terméket átveheti.
6. § A rendelet rendelkezéseinek megsértése esetén a fogyasztóvédelmi hatóság jár el a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvényben meghatározott szabályok szerint. A rendelet rendelkezései a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény alkalmazásában fogyasztóvédelmi rendelkezések.
7. § (1) Ez a rendelet 2003. szeptember 1-jén lép hatályba.
 
 
2. számú melléklet
Kivonat a Polgári törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvényből
A hibás teljesítés
305. § (1) Olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatott dolog a teljesítés időpontjában nem felel meg a jogszabályban vagy a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak. (2) Hibás teljesítésnek minősül a szolgáltatott dolog szakszerűtlen összeszerelése is, ha a szerelés szerződéses kötelezettség, és azt a kötelezett vagy olyan személy végezte el, akinek magatartásáért a kötelezett felelős. A kötelezett felel akkor is, ha a szolgáltatott dolog összeszerelését a szerződésnek megfelelően a jogosult végezte el, és a szakszerűtlen összeszerelés a használati útmutató hibájára vezethető vissza. Fogyasztói szerződésben semmis az a kikötés, amely e rendelkezésektől a fogyasztó hátrányára tér el.
(3) A kötelezett a hibás teljesítésért felelősséggel tartozik (kellékszavatosság).
305/A. § (1) Ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy azt ismernie kellett, a kötelezett mentesül a szavatossági felelősség alól. Mentesül a kötelezett a szavatossági felelősség alól akkor is, ha a hiba a jogosult által adott anyag hibájára vezethető vissza, feltéve, hogy az anyag alkalmatlanságára a jogosultat figyelmeztette.
(2) Fogyasztói szerződés esetében az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen. A felek ettől eltérő megállapodása semmis.
306. § (1) Hibás teljesítés esetén a jogosult
 
a) elsősorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget;
b) ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben írt feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.
(2) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
(3) Ha a kötelezett a dolog kijavítását megfelelő határidőre nem vállalja, vagy nem végzi el, a jogosult a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja.
(4) A jogosult a kijavításig vagy kicserélésig az ellenszolgáltatás arányos részét visszatarthatja.
(5) Fogyasztói szerződésben semmis az a kikötés, amely a szavatossági jogoknak a törvényben meghatározott sorrendjétől a fogyasztó hátrányára tér el.
306/A. § A jogosult a választott szavatossági jogáról másikra térhet át. Az áttéréssel okozott kárt köteles a kötelezettnek megtéríteni, kivéve, ha az áttérésre a kötelezett magatartása adott okot, vagy az áttérés egyébként indokolt volt.
307. § (1) A jogosult a hiba felfedezése után a körülmények által lehetővé tett legrövidebb időn belül köteles kifogását a kötelezettel közölni.
(2) Fogyasztói szerződés esetében a hiba felfedezésétől számított két hónapon belül közölt kifogást kellő időben közöltnek kell tekinteni. A felek ettől eltérő megállapodása semmis.
(3) A közlés késedelméből eredő kárért a jogosult felelős.
308. § (1) A jogosult a teljesítés időpontjától számított hat hónapos elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági jogait. Ha a dolog használhatóságának legkisebb időtartamát hatósági előírás vagy kötelező műszaki előírás határozza meg (kötelező alkalmassági idő), és ez hat hónapnál rövidebb, az igény érvényesítésére ez a határidő irányadó.
(2) Ha a szerződés állat szolgáltatására irányul, a szavatossági igény a teljesítéstől számított hatvan nap alatt évül el.
(3) Nem számít bele az elévülési időbe a kijavítási időnek az a része, amely alatt a jogosult a dolgot nem tudja rendeltetésszerűen használni. A szavatossági jog érvényesíthetőségének határideje a dolognak vagy jelentősebb részének kicserélése (kijavítása) esetén a kicserélt (kijavított) dologra (dologrészre), valamint a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik.
(4) Fogyasztói szerződés esetében a fogyasztó - az (1)-(2) bekezdéstől eltérően - a teljesítés időpontjától számított kétéves elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági igényét. Az ennél rövidebb elévülési határidőt megállapító kikötés semmis. Ha a fogyasztói szerződés tárgya használt dolog, a felek rövidebb határidőben is megállapodhatnak, egy évnél rövidebb elévülési határidő azonban ebben az esetben sem köthető ki.
308/A. § (1) Ha a jogosult igényét menthető okból nem tudja érvényesíteni, így különösen, ha a hiba a jellegénél vagy a dolog természeténél fogva a 308. §-ban meghatározott határidőn belül nem volt felismerhető, a szavatossági jogok érvényesítésének határideje a teljesítés időpontjától számított egy év, tartós használatra rendelt dolog esetében három év. Ha a kötelező alkalmassági idő három évnél hosszabb, az igény érvényesítésére ez a határidő az irányadó. E határidők elmulasztása jogvesztéssel jár.
(2) Fogyasztói szerződésben az (1) bekezdésben megállapított hároméves határidőnél rövidebb határidő kikötése semmis.
308/B. § A szavatossági igényt a szolgáltatott dolog minden olyan hibája miatt határidőben érvényesítettnek kell tekinteni, amely a megjelölt kellékhiányt előidézte. Ha azonban a jogosult a szavatossági igényét csak a dolognak - a megjelölt hiba szempontjából - elkülöníthető része tekintetében érvényesíti, a szavatossági igény a dolog egyéb részeire nem minősül érvényesítettnek.
308/C. § A szavatossági jogok az ugyanabból a jogalapból eredő követeléssel szemben kifogásként a határidők eltelte után is érvényesíthetők.
309. § (1) A szavatossági kötelezettség teljesítésével és a szerződésszerű állapot megteremtésével kapcsolatos költségek - ideértve különösen az anyag-, munka- és továbbítási költségeket - a kötelezettet terhelik. Fogyasztói szerződés esetében a felek ettől eltérő megállapodása semmis.
(2) Kicserélés vagy elállás esetén a jogosult nem köteles a dolognak azt az értékcsökkenését megtéríteni, amely a rendeltetésszerű használat következménye.
310. § Szavatossági jogainak érvényesítésén kívül a jogosult a hibás teljesítésből eredő kárának megtérítését is követelheti a kártérítés szabályai szerint.
311. § (1) Ha a fogyasztói szerződés hibás teljesítésének oka a kötelezettel szerződő harmadik személy (előző kötelezett) hibás teljesítése, a fogyasztói szerződés kötelezettje követelheti az előző kötelezettől a hibás teljesítés miatt támasztott fogyasztói igények kielégítése költségeinek a megtérítését, feltéve, hogy a minőség megvizsgálására vonatkozó kötelezettségének eleget tett.
(2) A fogyasztói szerződés kötelezettje az (1) bekezdés szerinti igényét a fogyasztó igényének kielégítésétől számított hatvannapos elévülési határidő alatt érvényesítheti. Az igény az előző kötelezett teljesítése időpontjától számított legfeljebb öt évig érvényesíthető; e határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.
(3) Az (1) bekezdés szerinti igényt az előző kötelezett is érvényesítheti a vele szerződő előző kötelezettel szemben, a (2) bekezdésben meghatározott határidők megfelelő alkalmazásával.
311/A. § A hibás teljesítés jogkövetkezményeire vonatkozó szabályokat megfelelően alkalmazni kell akkor is, ha a kötelezettség nem dolog szolgáltatására irányul; ilyenkor a kicserélésen a szolgáltatás újbóli teljesítését kell érteni.
 
 
3. sz. melléklet
17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről
A Kormány a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 55. §-ának e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:
1. § (1) A rendelet hatálya arra a szerződésre terjed ki, amelyet fogyasztó és vállalkozás köt egymással termék, illetve szolgáltatás értékesítésére irányuló, a vállalkozás által működtetett távértékesítési rendszer keretében olyan módon, hogy a szerződés megkötése érdekében a vállalkozás kizárólag távközlő eszközt alkalmaz (távollevők között kötött szerződés).
(2) A rendelet akkor alkalmazható, ha külön jogszabály a rendelet hatálya alá tartozó szerződésről eltérően nem rendelkezik.
(3) A rendelet hatálya nem terjed ki:
a) a távértékesítés keretében kötött pénzügyi ágazati szolgáltatási szerződésekről szóló törvény által szabályozott pénzügyi ágazati szolgáltatásokra irányuló szerződésekre;
b) automatából történő értékesítésre;
c) nyilvános telefonállomás igénybevétele útján az elektronikus hírközlési szolgáltatóval kötött szerződésre;
d) az építési szerződésre;
e) ingatlan tulajdonjogának vagy ingatlanra vonatkozó más jog megszerzésére irányuló szerződésekre, kivéve a bérleti szerződést;
f) az árverésen kötött szerződésre.
(4) Nem kell alkalmazni a 2-6. §, valamint a 7. § (1) bekezdésének rendelkezéseit
a) az élelmiszerek, valamint egyéb mindennapi fogyasztásra szolgáló termékek rendszeres házhozszállítására vonatkozó szerződésekre, továbbá
b) az olyan szállást nyújtó, szállítási, étkeztetési vagy szabadidős szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekre, amelyek alapján a vállalkozás e szolgáltatásokat meghatározott időpontban vagy meghatározott időszakban nyújtja.
(5) E rendelet alkalmazásában távközlő eszköz: bármely eszköz, amely alkalmas a felek távollétében - szerződés megkötése érdekében - szerződési nyilatkozat megtételére. Ilyen eszköz különösen a címzett vagy a címzés nélküli nyomtatvány, a szabványlevél, a sajtótermékben közzétett hirdetés megrendelőlappal, a katalógus, a telefon, az automata hívókészülék, a rádió, a videotelefon, videotex (mikroszámítógép képernyővel) billentyűzettel vagy érintőképernyővel, az elektronikus levél (e-mail), a távmásoló (telefax) és a televízió.
2. § (1) A vállalkozás a szerződés megkötése előtt kellő időben köteles a fogyasztót tájékoztatni:
a) a vállalkozás cégnevéről (nevéről) és címéről (székhelyéről, illetve lakóhelyéről) azonosításra alkalmas módon;
b) a szerződés tárgyának lényeges jellemzőiről;
c) a terméknek, illetve szolgáltatásnak az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is magában foglaló áráról, illetve díjáról, valamint az összes járulékos költségről, így különösen a fuvardíjról, szállítási vagy postaköltségről;
d) a fizetés, a szállítás vagy a teljesítés egyéb feltételeiről;
e) az elállás jogáról (4. és 5. §);
f) a távközlő eszköz használatának díjáról, ha azt az alapdíjtól eltérően állapítják meg;
g) a vállalkozás ajánlati kötöttségének idejéről;
h) a szerződés legrövidebb időtartamáról olyan esetben, amikor a szerződésben foglaltak teljesítésére folyamatosan vagy ismétlődően kerül sor.
(2) A vállalkozás az (1) bekezdés szerinti tájékoztatási kötelezettségnek egyértelműen, közérthetően és pontosan, az igénybe vett távközlő eszköznek megfelelő módon köteles eleget tenni.
(3) Ha a vállalkozás telefonon tesz szerződéskötésre ajánlatot a fogyasztónak, a telefonbeszélgetés megkezdésekor köteles közölni legalább cégnevét (nevét), székhelyét (lakóhelyét) és telefonszámát, valamint a fogyasztó figyelmét kifejezetten fel kell hívnia szerződéskötésre irányuló szándékára.
3. § (1) A vállalkozás köteles a 2. § (1) bekezdés a)-e) pontjában foglaltakról való tájékoztatást írásban - papíron vagy más, a fogyasztó számára hozzáférhető tartós adathordozón - a fogyasztó rendelkezésére bocsátani. Ha e kötelezettségének a szerződéskötést megelőzően nem tett eleget, ezt az írásbeli megerősítést a szerződés teljesítése során kellő időben, de - kivéve, ha a teljesítés harmadik személy részére történik - legkésőbb a teljesítés időpontjában köteles a fogyasztó részére rendelkezésre bocsátani.
(2) Az (1) bekezdés szerinti írásbeli megerősítésnek a 2. § (1) bekezdés a)-e) pontjában foglaltakon túl tartalmaznia kell:
a) a 4. § szerinti elállási jog gyakorlásának feltételeit, módját és következményeit, ideértve a 4. § (5) bekezdésében, a 6. §-ban és a 7. § (3) bekezdésében foglaltakat, továbbá azt az esetet is, amikor a fogyasztót az 5. § alapján az elállás joga nem illeti meg;
b) a vállalkozás azon telephelye (fiókja) vagy egyéb szervezeti egysége címét, ahol a fogyasztó panaszait érvényesítheti;
c) az esetleges jótállás feltételeit, valamint a teljesítést követően igénybe vehető kiegészítő szolgáltatásokat (alkatrészellátás, javítószolgálat);
d) a szerződés megszüntetésének lehetőségét, ha az határozatlan időre szól, vagy tartama az egy évet meghaladja.
(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatóak távközlő eszköz útján egyetlen alkalommal nyújtott olyan szolgáltatás esetében, amelynek ellenértékét a távközlő eszköz üzemeltetője részére kell megfizetni. A fogyasztót azonban ilyen esetben is tájékoztatni kell a vállalkozásnak a (2) bekezdés b) pontjában meghatározott címéről.
(4) E § alkalmazásában tartós adathordozó az olyan eszköz, amely a fogyasztó számára lehetővé teszi a neki címzett adatoknak az adat céljának megfelelő ideig történő tartós tárolását, és a tárolt adatok változatlan formában és tartalommal történő megjelenítését.
4. § (1) A fogyasztó a szerződéstől nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhat.
(2) A fogyasztó az (1) bekezdés szerinti elállási jogát
a

Vásárlóink írták:

"A Jázmin izzadásgátló krémdezodorral elégedett vagyok. Több natúr izzadásgátlót kipróbáltam már, ezeknek igen alacsony volt a hatásfoka. Ezzel szemben a Brilla krémdezodor hatékonynak bizonyult, csak komolyabb stresszhelyzet (pl. fontos üzleti tárgyalás) előtt kell újra felvinnem."
Dia, Nyergesújfalu
"Gyors, segitőkész, udvarias kiszolgálás! Szuper jó termékek! Mindenkinek csak ajánlani tudom!"
Éva