"Érezze jól magát a bőrében."

Natúr dezodor történelem
2016-06-13 22:06:55
A dezodorok használata ma már teljesen magától értetődő, ám nem volt ez mindig így. Hogyan alakultak ki az izzadásgátlók? Milyen fajtáik vannak? Melyik milyen célra jó? Mi alapján választhatod ki a megfelelő terméket?
 

Már az ókorban is használtak natúr dezodorokat, de ki volt az első?

A testszag elfedésének, megszüntetésének és a verejtékezés megakadályozásának története több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza:
 
 • Parfümöt már az ókortól kezdve használtak terápiás célokra, a parfüm pedig az ókori Egyiptom idején nem volt más, mint a tömjén, amit eleinte vallási célokra, rituálékra használtak, majd nagyobb szerepet kapott a szépségápolásban is.
   
 • Az Egyiptomiak jöttek rá arra is, hogy a hónaljszőrzet eltávolításával csökkenthető a testszag. Ebben az időszakban az előkelők mandulaolaj alapú kenőcsöket kentek magukra, míg a szegényebbek kakukkfüvet használtak. A görögök és rómaiak fürdéshez, ruháik illatosításához és lámpásaikhoz is illatos olajakat használtak.
   
 • Míg a XVII. századtól a kellemetlen illatok elnyomására különböző virágok és növények illatanyagait használták.
   
 • Az első védjegyezett dezodor 1888-ban került piacra MUM néven, ami egy philadelphiai doktor nevéhez fűződik, aki egy antibakteriális, viaszos közegbe kevert, cink-klorid tartalmú dezodor-krémet talált fel és ezzel elindította a MUM márka történetét.
   
 • Ezt követően 1903-ban piacra dobták az Everdry nevű izzadásgátlót is, amelyet vattapamacsra kellett csepegtetni és azzal felvinni, hogy gátolja az izzadást, de sajnos a szúró érzés és a ruhán keletkező folt is vele járója volt.
   
 • Az 1950-es években jelentek meg a golyós dezodorok, melyek kifejlesztését a golyóstoll inspirálta, később pedig elkezdtek megjelenni az izzadásgátló aeroszolok is, melyek népszerűsége annak volt köszönhető, hogy használatával a hónaljat nem kellett megérinteni, így praktikusabb megoldásnak bizonyult.
Napjainkban pedig már egyre több variációt fejlesztenek ki, amik egyre több kritériumnak felelnek meg. Szinte már mindenféle ígérettel rendelkező dezodort megtalálhatunk, legyen célunk a kellemetlen szagok megszüntetése, az izzadásgátlás, a hidratálás, a hosszan tartó hatás vagy akár a ruháink foltoktól való védelme. Emellett pedig egyre nagyobb hangsúlyt kapnak ezen a téren is a natúrkozmetikumok, természetes összetevőket tartalmazó darabok.
 

Mi a különbség a dezodorok és az izzadásgátlók között?

A kellemetlen testszag elkerülése érdekében leggyakrabban dezodorokat és izzadásgátlókat használunk. A kettő közötti különbség, hogy a dezodorok a testszagot nyomják el, anélkül, hogy csökkentenék az izzadást - ellenben az izzadásgátlók csökkentik vagy megakadályozzák az izzadást.  Az izzadás nagyon fontos kiválasztó folyamata a szervezetnek. A bőrön lévő baktériumflóra - ahogy az izzadtság kijön a verejtékmirigyeken -, elkezd anyagcsere folyamatokat végezni, aminek lesz egy szaga. A dezodor feladata pedig, hogy ezt a bakteriális anyagcsere folyamatot gátolja meg, elkerülve a kellemetlen szagokat. A legtöbb dezodor fő hatóanyaga alumínium só vagy valamilyen alumínium vegyület, ami blokkolja a verejtékmirigyek működését. De ha nem tudnak a verejtékek kiválasztódni, akkor a szervezet nem viszi vissza a méreganyagot a szervezetbe, hanem megpróbálja eltárolni a legközelebb eső zsírszövetben, ami a mell. Tehát rövidtávon lehet, hogy jó választásnak bizonyul, de hosszú távon káros hatással lehet a szervezetre. Az emlő elsősorban mirigyes állományból, valamint az emlő formáját adó zsír- és kötőszövetből áll. A mirigyes állomány a tejet termelő, tejet összegyűjtő lebenykékből (lobulusok) és az emlőbimbóhoz elvezető kivezető tejcsatornákból (duktuszok) áll. Ez azért fontos, mert két fajta mellrákot különböztetünk meg: a lebenyekből, illetve a csövekből kiinduló rákot. A mell külső-felső részénél irreálisan gyakoribban fordulnak elő emlő tumorok, és ez éppen az a rész, ami a legközelebb van a hónaljhoz – ahová az alumíniumtartalmú dezodorokat fújjuk.

Érdekesség: A hónalj borotválása lehetővé teszi, hogy az izzadásgátlók rákkeltő anyagai a borotva által okozott vágások mentén bekerülhessenek a szervezetbe, ezek a hónalj nyirokcsomóiban lerakódnak és a szervezet nem tud megszabadulni tőlük az izzadás során, ennek következtében rákos sejtekké mutálódnak. A férfiak esetében azért kisebb jóval a mellrák kialakulásának kockázata, mert ők nem borotválják a hónaljukat és a hónalj szőrzet megakadályozhatja a káros összetevők felszívódását.


Tudtad-e az izzadásról?

 • Maga a verejték önmagában szagtalan, a jellegzetes szagért valójában azok a baktériumok felelősek, melyek lebontják a bőrön az izzadtságot.
 • Az alumíniumvegyületeket tartalmazó deók úgy működnek, hogy teljesen meggátolják az izzadást, eltömítik a hónaljban lévő pórusokat, azonban ez egyáltalán nem egészséges.
 • A hivatalos előírások szerint azok a termékek, melyek dobozán az „egész napos védelem” szerepel, csupán 20%-kal csökkentik az izzadás mértékét.
 • Nincs különbség a női és férfi dezodorok között, az összetevők mindkét félében azonos arányban vannak, a különbség csupán az illatban és a csomagolásban rejlik.
 • Hormonális, egészségügyi vagy táplálkozási problémák is lehetnek a kellemetlen szag okozói.
A mesterséges anyagokat tartalmazó dezodorok helyett válassz olyat, amelynél tudod, hogy mit kensz magadra. Az alumínium mentes dezodorok anélkül biztosítanak hosszan tartó friss érzetet, hogy összehúznák a pórusokat vagy veszélyeztetnék az egészségedet. Válaszd az Energy alumíniummentes krémdezodort, ami növényi vaj alapú, a benne található illóolaj nem irritál, de kellemes illatot biztosít.
 
Természetes dezodorálás - natúr krémdezodor
 

A mellrák összefüggésbe hozható-e az izzadásgátlók használatával?

Ebben a témában fontos megemlítenünk a mellrákot és hangsúlyt fektetnünk annak megelőzésére. A mellrák a nőket érintő második leggyakoribb daganatos betegség, éppen ezért fontos tudnunk, hogyan csökkenthetjük a kockázatát.
 • rendszeres mozgással
 • testsúlykontrollal
 • visszafogott alkoholfogyasztással
 • egészséges táplálkozással
 • rendszeres otthoni önvizsgálattal
Kerekes Gabriella
Brilla Natúrkozmetikumok
 
Még több hasznos cikk a blogomon>>>
 
 

Vásárlóink írták:

"A Jázmin izzadásgátló krémdezodorral elégedett vagyok. Több natúr izzadásgátlót kipróbáltam már, ezeknek igen alacsony volt a hatásfoka. Ezzel szemben a Brilla krémdezodor hatékonynak bizonyult, csak komolyabb stresszhelyzet (pl. fontos üzleti tárgyalás) előtt kell újra felvinnem."
Dia, Nyergesújfalu
"Gyors, segitőkész, udvarias kiszolgálás! Szuper jó termékek! Mindenkinek csak ajánlani tudom!"
Éva