"Érezze jól magát a bőrében."

Kézre való megoldások – a pöttyök, foltok, májfoltok ellen
2017-08-03 21:16:20
Az idővel kézfejünkön is több, kevesebb folt és pötty jelenik meg. Ez a bőr jóindulatú pigmentzavara: májfoltok, öregségi foltok. Mit tegyünk ellene?

Tippek az öregségi foltok ellen?

Az idő előrehaladtával kézfejünkön is több, kevesebb folt és pötty jelenik meg. Sajnos ezek a foltok a lentigines seniles-ek, májfoltok, öregségi foltok, amik a fokozott napfénynek kitett területeken és leginkább a kézfej amin megjelennek. Ez a bőr jóindulatú pigmentzavara. Védekezés képpen ajánlott kézkrém fokozott használata ( még a foltok kialakulása előtt, de ha már kialakultak akkor sem lehetetlen a halványításuk).
 

Mitől alakulnak ki a májfoltok?

Az életünk során szerzett napégések okozta bőrkárosodások összeadódnak. A környezeti hatásoknak, mint a fizika és mind a kémiai hatásoknak a kezünket tesszük ki leinkább.
 
Fizikai károsodások
 • bőr szárazság
 • kirepedezés
 • bőrkeményedés
 • megerőltetés
 • téli hideg szél
 • dohányzás
 
Kémiai károk
 • napfény okozta foltok, pöttyök, májfoltok, öregségi foltok
 • vegyszerek pl. mosogatók, vegyszeres kéztisztítók, kézfertőtlenítők, általános szappanok és általános folyékony szappanok
 • hormonális változások a szervezetben
 • hideg
 • dohányzás
 • kevés folyadék fogyasztása
 

Megjelennek az első öregségi foltok az elhanyagolt, igénybe vett kézen

A idő előrehaladtával ezek a tünetek fokozódnak és megjelennek más jelek is, ami a korunkat kendőzetlenül tükrözik. A pigment termelődés fokozódik a hormonváltozások (csökkenő ösztrogén termelődés) során. Megjelennek az első ráncok és foltok. Leginkább foglalkozunk az arcunkkal, testünkkel, azonban kezeinket valahogy a sorrendben méltatlanul az utolsó helyre tesszük.
 
Korral a kollagéntermelődés csökken, számítások alapján évente 1%-ot!!! A kollagén vízben oldódó fehérje. A kötöszövetek kialkulásában, rugalmasságában a nedvességük megőrzésében és felszívásában van feltétlen szerepe. Az életkorunk előrehaladtával csökken a kollagénszint és így a funkciójából adódó feladatatát mint a nedvességmegkötés nem tudja betölteni, csökken a teljesítménye. Az eredménye a leginkább a bőr szárazsága.


Fiatalon is lehetsz foltos, pöttyös, májfoltos

A fény az UV-sugárzásnak kitett kéz tulajdonosa korát meghazudtolóan többnek mutatja magát! A felsorolt tüneteket erősíti a dohányzás és az alkohol fogyasztása is. A bőr, így a kéz bőrének felszínén is a foltokat  a melaninak köszönhetjük. Nézzük mit tudunk a melaninról:

A bőr felső rétege a hámréteg.  A hámrétegben találhatóak a melanocita sejtek. Ezek a melanocita sejtek termelik a melanint, ami a bőr (szőrzet, haj) festékanyaga. A bőr természetes genetikailag öröklött színét is ennek köszönhetjük)! A feladata a bőr védelme a napfénytől, UV-sugárzástól. Hatására lesz sötétebb (barnább a bőrünk, ha napfény éri) a bőrünk ekkor funkcióját betöltve így nyeli el (a sötétebb szín mindig napfényt elnyelő) a nap sugarait. Azonban fokozott vagy állandó napfénynek, UV-sugárzásnak kitett bőrünk ettől a melanin nevű festékanyag túltermelődésétől lesz pöttyös, foltos és idővel "májfoltos" is. Ha túlzásba visszük ebből fejlődnek a melanómák a bőr rosszidulatú daganatai (melanociták rosszindulatú túlburjánzása).
 
bőr folt májfolt ellen

Kézre való megoldások: pöttyök, foltok és májfoltok ellen

Preventív – megelőző feladatok
 • a kéz kímélése (már amennyire a munkádból kifolyólag tudod),
 • fényvédők használata nem csak az extrém UV-sugárzás esetén, hanem télen is!
 • ápoló kézkrém folyamatos használata,
 • kényeztető ápolásának meghatározott időnkénti vagy szükség esetén való beiktatása,
 • koptatás, hámlasztás természetes bőrradírokkal, gyümölcssavakkal,
 • Egy divatos nyári kesztyű használatával nem csak elegánssá teszed a megjelenésed, de véd a napsugarak ellen is és nem utolsó sorban higiénikus is hiszen a járművek kapaszkodóit mások is megfogják.

Brilla Tipp – otthoni kényezetető pakolás

Alapos kéztisztítás után egy tálkába áztasd a kezeidet legalább 20 percig, majd töröld át, hogy ne csöpögjön és húzz rájuk zacsi kesztyűt, csavard törölközőbe és nézz meg egy jó filmet. A film végén töröld szárazra és ismételd minimum 2 hetente.
 
Tálkába tegyél:
2 evőkanál argán olajat vagy olíva olajat, repce esetleg mandula olajat választás szerint
keverj hozzá 1 evőkanál kókuszolajat és 10 csepp friss citrom levét.
 
Idő, felejtsd el!
Üdvözlettel, Gabi
 
Kerekes Gabriella
Brilla Natúrkozmetikumok

Vásárlóink írták:

"A Jázmin izzadásgátló krémdezodorral elégedett vagyok. Több natúr izzadásgátlót kipróbáltam már, ezeknek igen alacsony volt a hatásfoka. Ezzel szemben a Brilla krémdezodor hatékonynak bizonyult, csak komolyabb stresszhelyzet (pl. fontos üzleti tárgyalás) előtt kell újra felvinnem."
Dia, Nyergesújfalu
"Gyors, segitőkész, udvarias kiszolgálás! Szuper jó termékek! Mindenkinek csak ajánlani tudom!"
Éva