"Érezze jól magát a bőrében."

Hyperpigmentáció – a barnafoltok 50 árnyalata
2021-07-28 15:25:41
Vigyázat így lesz hyperpigmentált a bőröd!


 
 
Születéskor a bőr tökéletes!
 
Mit is jelent a Hyperpigmentáció és mitől alakul ki?
 
Vannak szerzett tulajdonságok, amik szembe ötlök pl. a szeplők, de ez épp úgy szerzett tulajdonsága a bőrnek, mint a felnőtt és az időskorban kialakuló pigmentációs zavarok.
 
Genetika
Genetikailag meghatározó, hogy az adott ember bőrszíne (világosabb, fehérbőrű, illetve sötétebb) magában hordozza a pigmentfoltjait és a pluszban szerezhető foltok hajlamát is.
Tégy, hogy ma már emberek jelentős része hyperpigmentált.
A bőr egyes részein jelentős az alap bőrszíntől sötétebb foltok megjelenése, a melanin nevű sötétszínű pigmentek csoportos megjelenése. A foltok változó formát és festékezettséget is mutathatnak.
A bőrön lapos, sötét foltok keletkeznek, a színük átmenete világosbarnától egészen a feketéig terjedhet.  Méretük és formájuk változó.
 
Kiváltó okok
Napozni vagy nem napozni, ez itt a kérdés?

Elsőszámú kiváltó oka a napsugárzás, mivel a melanin az UV sugárzás elsődleges természetes védelmi funkciója közben jön létre a bőrben.
A napozás során a melanin-termelődés okozza a barnaságot adó bőrszínt.
Túlzott napozás hatása felgyorsítja az öregkori foltok kialakulását, amire a további napozás súlyosbítja tovább növeli a foltokat és mélyíti a színüket.
 
Vigyázz! Napozás közben a bőröd turbó-gyorsasággal öregszik, de leginkább az arcbőröd, hiszen azt szinte állandóan ki van téve a napsugarainak –  az ibolyántúli, ultraibolya vagy ultraviola sugárzás röviden -  UV-sugárzásnak.
 
 
Tetoválás és a – henna festés összefüggése a hyperpigmentációval
A bőrfestés divatját élve tudnunk kell, hogy a bőrbejuttatott festékanyag a fény (napfény) hatására bőrgyulaadást válthat ki, ami maradandó nyomokkal járhat – Hyperpigmentáció.

Sérült bőr - Bőrsérülést követő Hyperpigmentáció
 
A bőrgyulladás, pattanás, sebek, vágások és ide tartozik a pszoriázis, ekcéma is - a bőr sötétebb lesz és elszíneződve gyógyul  
+ a hozzájáruló tényezők összességében 
Hyperpigmentáció kialakulásához hozzájárul a szennyezett légkör, a napsugárzás, és az idő múlása (öregedés folyamata) terhességi foltok (melazma), bőrsérülés okozta gyulladás utáni pigmentáció (ami férfiaknál és nőknél is egyaránt kialakulhat)
 
Miket nevezünk szaknyelven PIGMENTÁCIÓS ZAVAROKNAK – szeplő, májfolt, Hyperpigmentáció
 
Mi miért lesz a makulátlan bőr pöttyös?
A bőr-festékképződését befolyásolják hormonális és idegrendszeri tényezők, így a pigmentációs zavarok okai is lehetnek, tetőzve túlzásba vitt napozással.
 
Kicsit pöttyös, nagyon pöttyös vagy fehérfoltos – mi is ez?
 
Pigmentációnak – festékrendellenességnek fokozatai vannak, a fokozott pigmentációtól a csökkent festékezettségig- vitiligó.
A zavarokat befolyásolni nehéz, így okait kell felismerni, hogy tünetei kezelhetők legyenek.
Furcsa szó, amit érdemes megtanulni – melanocyta – az emberi bőr festékanyaga
(még többet itt tudhatsz meg – wikipédia - https://hu.wikipedia.org/wiki/Melanocita)
 
 
Működés óraműpontossággal
A melanocyták működését befolyásolja: az agyalapi mirigy elülső lebenyének melanocytákat serkentő hormonja, továbbá a mellékvesék és a nem mirigyek hormonjai is. Az ösztrogén és progeszteron szint serkentik, a kortizon gátolják a melanocyták működését.
A melanin képzéshez szükséges aminosavak táplálkozásunk során jutnak a szervezetbe, és a véráram viszi a festékképző sejtekhez.

Mikor fokozottan festékezett a bőr?
Ha több a festék a normálisnál és eloszlása nem egyenletes.

Fiatalkori szeplő
Leginkább a napfény csalogatja elő a bájos fiatal arcocskákra. A tűélesen látható kerek szeplők szőke és leginkább a vörös hajkoronával, fehér bőrrel megajándékozott ifjúság sajátossága. 
Az évszakok váltakozása a pigmentfoltok színmélységét meghatározza ezért szembe ötlőbb az első tavaszi napsugarak előcsalogatott szeplői.
Orcákat tarkító akár sűrű szeplők bájai magával ragadóak. 
 
 
Idő kereke ahogy mozdul ezek a szeplők veszítenek tűélességükből és inkább nagyobbacska pöttyök jelenlétben kölcsönöznek különleges megjelenést tulajdonosaik arcára.  Az apró pöttyök 2-4 mm nagyságú kerek foltok jellemzően egész test szerte megtalálhatóak.
 

Májfoltok ( cloazma)
Szabálytalan alakú, nagyobb foltok kialakulását több tényező befolyásolja.
Terhességi májfolt ( melazma, másnéven: terhességi maszk )leginkább a homlokon, arcon, száj feletti fokozott barnás elszíneződő foltokat a sárgatesthormon fokozott termelődése okozza. Elnevezés a roppant frappáns és találó, hiszen terhesség alatt alakulhat ki – de nem törvényszerű
 

Linea nigra -  a sötét csík a pocakon
Eddig is ott volt a pocakodon, csak szinte láthatatlanul. A terhesség 15 hete körül jelenik meg a mellbimbók változásával egyidőben. A melanin okozza a bőr sötétedéséért, ami a mellbimbók pitvaránál, az anyajegyeknél, szeplőknél, a köldöknél is okoz bőrsötétedést. A változás a hormonális okok miatt következik be linea nigra. Megelőzni nem lehet, szülés után idővel visszaáll eredeti jól megszokott színére.
 
                                                                                    
 

Nőgyógyászati gondok okozta foltok jellemző megjelenései az állkapcson, a fültőnél és a nyak mindkét oldalán való megjelenésének oka a gyulladás, illetve a hormonális zavar lehet.

Mechanikai, illetve napsugárzás hatására kialakuló foltok a külső beavatkozások, sebek, vágások, sérülések környezetében, illetve a túlzott napsugárzás okozta foltok test szerte jellemzőek lehetnek.

Gyomor-, és bélpanaszok okozta májfoltok kiváltó okai a máj és epehólyag működésében fennálló zavarok jeleit mutatják.

Zavaró jelenlétük kezelése az ok feltárásával, megszűntetésével lehetséges.
A foltok halványítása, eltűntetése általában hosszú időt és türelmet igénylő rendszeres tennivalót igényel. 
 

Öregkori szeplő – napfoltok 
A kor előrehaladtával a klimaxot megelőző állapot jeleként a kézfejen megjelenő apró, majd nagyobb barna foltok jelennek meg, idősebb kor előrehaladtával sajnos ezek a foltok az arcon, mellkason is megjelenve teszik a bőrt „színesebbé a barna 50 árnyalatával” leginkább esztétikai gondokat okozva viselőjének.
Kezelése elsősorban a megelőzésre irányul, ami kezdetben fényvédelmet jelent, majd a foltok magasabb pigment tartalmú zavaró megjelenése esetén halványító és hámlasztó is lehet. 
 
 

AHA -  már ezt is lehet?
AZ AHA kezelések (gyümölcssavas hámlasztás) rendszeres mechanikai peelinget (bőrradírozások) támogatják a bőr fiatalos jellegének hosszú ideig való megőrzését, az időskori foltok és szeplők kialakulásának jeleit kitolhatják.
 
Elő a lézerkaroddal! Lézeres kezelések (mechanizmusa)
A lézerfény elnyelődik a bőr pigmentjében (melaninban), a keletkező hő hatására a melanin-tartalmú hámsejtek elpusztulnak, halványulnak az elszíneződött bőrfelületek. Védd magad már most!
Fényvédők használatát ma már fiatalkortól javasoljuk, hiszen a bőrünk nem felejt, memóriasejtjei tárolják a nap okozta kisebb és nagyobb égéseket, amit az idővel összeadva, megsokszorozva tünet-együttes megjelenésével jó estben csak időskori foltokkal büntet, rosszabb esetben megjelenhetnek a különböző jelei a bőrrák kialakulásának.

Napozz tudatosan
Tartsd be az előírásokat – napozó idő: délelőtt csak 10.00 óráig, délután 15.00 óra után szabad!
- húzódj árnyékba, szűrt fénybe
- használj testet fedő világos, pamut ruhát, sapkát, kalapot
 
Természetes védelem eszközei a magas C-, A-, vitaminokban gazdag arc-, és bőrápolók rendszeres használata.
A széles spektrumú fényvédők használta a testre és arcra egyaránt.
Az arc különösen ki van téve a napsugárzásnak, így fokozott védelmet érdemel – SFP 30++ - fényvédővel.
 
Csökkent festékezettség – bőrön megjelenő fehér foltok
 
Leukoderma – szerzett - foltok
Sérülések, traumák után pl. égésisérülések alatt elszenvedett pigmentsejtek pusztulása okozza. A vitiligó a leukoderma egyik változata. Leucoderma (leukoderma) a szeplőhöz hasonló festékhiányos foltok. Sérülések, bőrbetegségek tüneteként jelentkezik. A kézen talán a leggyakoribb.
 
Vitilligo (Leucopathia acquisita) – születés ajándéka
Ajándék, mert egy igazán különleges külső megjelenést ad viselőjének. A bőrön több területen hiányzik a melanin. Oka legtöbbször ismeretlen, a hajlam azonban recesszíven öröklődik. Ma már a szabályos vagy szabálytalan foltok viselőinek szépsége és különlegessége pont ebben rejlik
 
         Chantelle Winnie

A divat világ egyik híres szépség-modellje is -  Chantelle Winnie - nem csak női bájainak, hanem foltjainak is köszönheti fantasztikus sikerét. - VOGUE magazin 
 
Ma már köztudott, hogy  Michael Jackson popsztár kifehéredése nem identitászavarra vezethető vissza, hanem a pigmenthiánnyal járó betegségre, a vitiligóra.
 
Szabálytalan, festékhiányos foltok. A festékmentes rész világos rózsaszín, a körülötte lévő részek megsötétednek. A test bármelyik részén megjelenhet a végtagokon, azonban gyakoribb.
A rózsaszín részek rendszerint fényérzékenyek.
A leucodermát és vitilligót a melanocyták károsodása okozza.
Itt többet is megtudhatsz - https://hu.wikipedia.org/wiki/Vitiligo
 
 
Kerekes Gabriella
Brilla Natúrkozmetikumok

Vásárlóink írták:

"A Jázmin izzadásgátló krémdezodorral elégedett vagyok. Több natúr izzadásgátlót kipróbáltam már, ezeknek igen alacsony volt a hatásfoka. Ezzel szemben a Brilla krémdezodor hatékonynak bizonyult, csak komolyabb stresszhelyzet (pl. fontos üzleti tárgyalás) előtt kell újra felvinnem."
Dia, Nyergesújfalu
"Gyors, segitőkész, udvarias kiszolgálás! Szuper jó termékek! Mindenkinek csak ajánlani tudom!"
Éva