"Érezze jól magát a bőrében."

Szőrözés avagy a szőrtelenítés története
2017-05-07 19:58:11
Te tudod, hogy a borotválkozás milyen régi időkre nyúlik vissza? Hogyan tudod megelőzni a kellemetlen szőrbenövést? Hogyan kezeld a szőrtüszőgyulladást?
Először a férfiak szőrtelenítettek?
A férfierő fitogtatására szolgált a kezdetekben a mellkas szőrtelenítése. A csupasz mellkasukon az így szemmel láthatóvá vált izomzat.  A mellizmon erősségével nem csak a hölgyeket hódították, hanem el akarták rettenteni az ellenséget is. Időszámítsunk előtt kb. 3000 környékén a hölgyek még nem éltek eme „úri huncutsággal”.
 
Gyantázó egyiptomiak
Az Ókori Egyiptomban már sok időt fektettek a szőrtelenítésre. Szőrtelenítették a nők teljes testüket habkővel, kagylóval és méhviasszal (gyantázás formájában). A szépségideálok és a kor megkövetelte mindkét nemtől a szőrös testtájékokon a szőrzet kordában tartását. A férfiak leginkább a szakáll és haj vágását tartották szem előtt egészségügyi szempontokból és a különféle élősködők elkerülése végett. A kor szabadszellemi szexuális élete vonzotta magával a nemi szőrzet teljes eltávolítását a hölgyek esetében, hiszen az élősködőktől így tudtak megszabadulni. A meleg éghajlaton hamarabb okozott gondot, betegséget a szőr jelenléte, mint az északi égtájon.
 
Úgy gondolták a szőrtelenítés mindentől megvédi őket
A Római Birodalomban a gazdagság védjegye volt a szőrtelenítés, így a férfiak és a nők is borotválkoztak. Tűzkőből készült borotvával és csipeszekkel távolították el a szőrszálakat. A különböző bőrbetegségek távoltartását és a meleg éghajlat által terjedő más betegségeket is próbálták ezzel a módszerrel megelőzni. Mind a nők és a férfiak is a teljes szőrzet eltávolítása útján tartották távol maguktól az élősködőket ebben a korban is. A szexuális szabadságvágyukat ugyan fürdőkben, értékes olajokkal, illóolajokkal megbolondított kádakkal teli fürdővizekben is művelték, de ez nem zárta ki a betegségek (nemi) terjedését. Úgy gondolták a teljes szőrtelenség mindentől megvédi őket.
 
Új középkori divat, az első modern borotva
Szőr kérdésben, kicsit drasztikusabbra váltott az 1500 -as években I. Erzsébet, akit ezrek követtek. Bevezette a szemöldök nélküliség divatját, emellett pedig a homlokáról is távolított el hajat, hogy magasabb homlokot kapjon, ami szintén az elit réteg jellemzője volt.
 
Forradalmi újítást Gilettee-nek köszönhetik Hölgyeim a szőrszálak hasogatásában!  Az első női borotvát 1915 – ben  Ő alkotta meg. Gondoltad volna, hogy 1940-ben pedig már az elektromos női borotva is piacra került?
 
szőrtelenítés hónalj intim gyantázás szőrtüszőgyulladás természetes kozmetikum

A szőrtelenítés ezer módja – melyiket válasszuk?
A szőrtelenítés ma már a nőiesség szimbólumává nőtte ki magát. A médiának köszönhetően, 90%-ban a szőrszálak nélküli női láb és hónalj az elfogadható. Mind a nők, mind a férfiak a csupaszságot tartják „természetesnek”. Emiatt a téma egyes szabad szellemű nőknél mostanában ellenállásra adott okot. Több kezdeményezés is indult, amiben egyes nők a szőrös lábat és a hónaljat próbálják népszerűsíteni.
 
Te melyik típusba tartozol?  -  Szőrtelenítesz, vagy szembe mész a divattal?
Kérdésem kicsit költői - hiszen valljuk be - igen kevesen adják fejüket ilyesfajta tiltakozásra. :) Ha téged zavar a szőrszálak megjelenése és esetleg a miattuk kialakuló kellemetlen szagok, bizonyára szőrtelenítésre fogod adni a fejed.

Hónalj szőrtelenítés, nem csak divatból
A hónalj borotválása az egyik legnépszerűbb és legmegszokottabb dolog a nők, de már a férfiak körében is. Szőrös hónaljjal ma már igen ritkán találunk nőket. A divat mellett persze sokszor egészségügyi okokból is a szőrtelenítés mellett döntünk. Az erősebb testszagú férfiak esetében a szőr csak fokozza a kellemetlen szagok intenzitását, ezért a megoldás sokszor a teljes hónalj szőr leborotválása. A nők estében is előfordul, hogy hónalj szőr mellett sokkal izzadékonyabb az illető.
 
A kellemetlen szagok elűzésére használhatunk dezodorokat. A széles körben elterjedt alumínium sókat tartalmazó dezodorok azonban hosszabb távon nem tesznek jót egészségünknek. Mivel összehúzzák a hónalj pórusait, nem engedik kiürülni a mirigyeket. Használatukkal öngólt lövünk a testünknek. A Brilla natúr krémdezodorokat pórus összehúzók nélkül, teljesen természetes összetevőkből készítjük. Háromféle illatban találod meg őket a webshopban: itt.
 
Képesek vagyunk büdösre enni magunkat?
Ha a kellemetlen szagokat már a dezodor sem képes visszaszorítani, akkor érdemes az étrendünkben is keresni az okot. Megváltozhat a bőrünk természetes szaga a túl fűszeres, csípős ételektől kapszaicin tartalmuk miatt. Okolhatjuk még a mértéktelen kávé és alkohol fogyasztást, a dohányzást és a túl sok állati eredetű fehérje bevitelét szervezetünkbe. Ezek mind hozzájárulhatnak a kellemetlen testszag kialakulásához. Érdekes, hogy a vegetáriánus és a hús fogyasztók testszaga valóban megkülönböztethető.
 
Izzadunk és közben számtalan anyagot veszítünk a testünkből
Természetes folyamat, ami a meleg, a testmozgás és különböző érzelmi hangulatok ingadozása során jön létre.

Összetétele alapján, nyirok, só a különböző ásványi anyagok, nyomelemek, mint például a kalcium, kálium, magnézium, szulfát, foszfát, cink, vas, mangán, réz is távozik a nedvességgel együtt a szervezetünkből.
A szagok nemcsak a hónaljukban, hanem egész testen is érezhetők – testszag. Az étrendünk és a tradicionális konyhák, pl. fűszerek ételek is nyomot hagyhatnak a ruhadarabokon. Különböző hagymák fogyasztása ugyan nagyon értékes a szervezet, számára, de a verejtékmirigyeken keresztül a bennük lévő illóolajok is távoznak.

És távoznak, hiszen a hónaljukon keresztül is a verejtékcseppek megjelennek a bőr hajlataiban, az ott található szőrszálakon megtapadnak és azonnal bomlásnak indulnak különböző nemkívánatos szagokat eregetve. Ez elkerülhetetlen, hiszen az izzadás egy fontos folyamata szervezetnek, de a személyi higiénia fontosságának szem előtt tartása nagyon fontos. Többek között a hónalj teljes szőrtelenítése is megoldás a testszag elkerülésére.
 
szőrtelenítés hónalj intim gyantázás szőrtüszőgyulladás természetes dezodor krémdeó krémdezodor
 
Okozhatnak a dezodorok mellrákot?
Manapság a természetes és natúr dezodorok, mint például a Brilla organikus krémdezodorjai nem tartalmaznak alumíniumsókat, amik szinte a teljes verejtékezést szüntetik meg. A krémdezodorok nem húzzák össze a pórusokat, hanem hagyják dolgozni a verejtékmirigyeket.
A mellrák egyik okozójának tartják bizonyos körökben a póruszáró dezodorokat. A 24 órás izzadásgátlás szembe megy a természet alkotta verejtékező rendszerünkkel.
 
2 millió Forintba kerül szőrtelen létünk?
Tudtad, hogy egy átlagos nő szőrtelenítésre körülbelül 2 millió forintot költ el életében? De melyiket is válaszd a sok közül? A szokásos borotva, gyantázás, epilátoron kívül már megjelentek a lézeres szőrtelenítések is, amik jóval tovább biztosítják a gondtalan szőrtelen életet.

Borotválkozás
Az otthoni borotválkozás az egyik legmegfizethetőbb választás lehet. Gyors, fájdalommentes ezért a legnépszerűbb eljárás. Hátránya, hogy sajnos csak ideiglenes megoldást nyújt, ezért a szőrnövekedéstől függően akár 2 naponta meg kell ismételni, hogy sima felületet kapjunk. Nem elhanyagolható probléma, hogy a szőrszálakat a rendszeres borotválás erősíti. A másik probléma a szőrbenövés, ami borotva esetében gyakran előfordulhat, főleg intim tájékon. Az elkerülése érdekében használj Brilla natúr testápolót, ami a kókuszdióból származó olajnak és az aloe verának köszönhetően segít megelőzni ezt a kellemetlen tünetet.
 
Gyantázás
A gyantázás népszerűsége hasonló a borotváéhoz. Előnye, hogy a borotvával ellentétben sokkal több ideig élvezhetjük a szőrtelenséget és viszonylag gyors eljárás. Régebben főleg szépségszalonokban kozmetikus szakszerű hozzáértésével. Ma azonban már otthon alkalmazható változatok tucatjait találod a boltok polcain. A hátránya, ami miatt sokan elrettennek tőle az a fájdalom és az otthon végzett gyantázás során a gyakori égési sérülések.  Sajnos a gyantázás nem a kellemes elfoglaltságok közé tartozik. Emellett nyáron kicsit körülményes lehet, hiszen a gyanta csak hosszabb szőrszálakat tud kihúzni. Ezért mindig meg kell növeszteni előtte, ami a rövidnadrágos/szoknyás időszakban frusztráló lehet. A szőrtüszőgyulladás itt is előfordulhat, ezért érdemes gyantázás után néhány nappal radírozó terméket használni. Ha természetes összetevőjű testradírt keresel, akkor a Mákos szappanom remek megoldás lehet. A benne lévő teafaolaj segít megszabadítani a gyulladástól.
 
Szőrtüszőgyulladás - a szőrtelenítés mellékhatása
A szőrtüszőgyulladás (folliculitis), gennyes szőrtüszőgyulladás (furunculus) egy gombásodás, bakteriális eredetű pattanásra hasonlító gennyes elváltozás. Általában a Staphylococcus aureus baktérium okozza. A szőrtelenítési eljárások során alakul ki a leggyakrabban, ezért orvoshoz ritkán megyünk vele. A gyulladások megjelenésének helye változó lehet nőknél és férfiaknál egyaránt. Leginkább a combon, karokon, lábszáron, szakáll tájékon fordulhat elő. A szőrtüszőgyulladás a borotválkozás során alakul ki a leggyakrabban, amikor a bőrfelület nincs rendesen előkészítve a szőr eltávolításához, sérül a felső hámréteg, ezáltal könnyebben kerül baktérium a rétegekbe. A nem megfelelő higiénia, azaz a borotva fertőtlenítésének hiánya is okozhatja a szőrtüszőgyulladást. A gyulladást sokszor a befelé növő szőr idézi elő, ami vagy nem tud kibújni a vastag felhámon, vagy a szőrszál egyszerűen a növekedés következtében visszahajolhat, ezzel okozva kis viszkető, piros kipattogzást. Ilyen esetben a szőrtelenítés utáni radírozás gyakran megoldja a problémát. A szőrtüszőgyulladás gyakori az ülőmunkát és az egyenruhát viselő emberek körében, főleg nyári időszakban, amikor izzadékonyabb az ember. Ha a gyulladás kiterjedt, általában fertőtlenítőszerekkel kell lekezelni és pár napon belül teljesen el is múlik.
 
Lézeres szőrtelenítés
Manapság lett divatos a lézeres szőrtelenítés, ami a szőrtelen időszakot nézve a legtartósabb megoldást tudja nyújtani. Viszonylag kíméletes a bőrhöz, hiszen csak a szőrtüszőkre hat a lézer, a körülötte lévő szöveteket nem érinti. Nem alakul ki kellemetlen kiütés a szőrbenövés miatt, és a faggyúmirigyeket is normalizálja. Persze ennek az eljárásnak is vannak hátrányai. A lézer világos bőrön működik a leghatékonyabban. (Tetovált felületen pl. nem lehet elvégezni) Ahhoz, hogy az eredmény tartós legyen, évente meg kell ismételni. A lézeres szőrtelenítés a legdrágább a felsoroltak közül. Néhány esetben hiperpigmentációt okozhat, hiszen a lézer magas hővel dolgozik.
 
Szorongást kiváltó női arcszőrzet: a női bajusz
A női bajusz még ma is tabu témának számít és nem merünk róla beszélni, pedig előfordulhat, hogy komoly betegséget jelez. Nem is gondolnánk, de valójában elég sok nőt érinthet ez a bosszantó probléma. Az önbizalom hiányához vezethet, és állandó frusztrációt, szorongást is okozhat ez a kellemetlen jelenség. A nőknél megjelenő arcszőrzet a szervezetben lévő magasabb férfi hormonnak „köszönhető”. A túlzott szőrnövekedés az arcon lehet genetikai eredetű, de származási kérdés is, hiszen pl. a mediterrán tájakon a nőknek sokkal erősebb szőrzetük van. Ne féljünk beszélni róla, vizsgáltassuk ki magunkat, ha azt tapasztaljuk, hogy sokkal erősebb lett a szőrzetünk arc tájékon. A menopauza, azaz a változó korban lévő nők körében a leggyakoribb tünet az arcon megjelent szőrzet, hiszen ilyenkor a hormonok szintje jelentősen megváltozik. Ha lelkileg megvisel minket a fokozott szőrnövekedés, a legegyszerűbb módja a tartós szőrtelenítés, amit csak évente 1x elég elvégeztetni.
 
szőrtelenítés hónalj intim gyantázás szőrtüszőgyulladás
 
Mi a helyzet az Intim területeken? Tabuk nélkül!
Az intim terület szőrtelenítése nem mai hóbort. A Római Birodalomban a teljes test szőrtelenítése divat volt, az intim területet is beleértve. Elég megnéznünk az Ókori Római festményeket, szobrokat. A szőrtelenítés fontos kérdés volt több száz évvel ezelőtt is, hát még manapság. De mi is a divat 2017-ben? Amíg a 1900-as évek majd legvégéig a természetesség volt jellemző a nőkre, mind hónalj, mind nemi szőrzet tekintetében, úgy napjainkban az intim területek szőrtelenítésének is van mai trendje. A divatot eleinte a férfimagazinok diktálták, később az internet elterjedéséhez köthető az aktuális nemi szőrzet trend. Az első helyet még mindig a Brazil fazon foglalja el, azaz a teljes szőrtelenség, amit a nők főleg borotvával és gyantával érnek el. Kozmetikusok szerint egyre elterjedtebb a stílus a „Brazilian Landing Strip”, ahol csak egy keskeny szőrsáv marad a szeméremdombon. A „Brazilian Triangle” pedig a fennmaradó szőr egy kisebb háromszöget alkot. Vicces kedvű hölgyek egyéb formákra is benevezhetnek. J  A férfiak is egyre jobban adnak magukra ezeken a területeken is. A fiatalabb generáció egyre jobban a „Brazilian Hollywood Men” stílus híve, azaz a teljes csupaszság. Emellett a férfiak a „Brazilian Men”-t is gyakran kérik, ami csak egy kis karbantartás, trimmelés. Tudtad, hogy a fiatalok 80-90%-a szőrtelenít intim területen is?
 

Kerekes Gabriella
Brilla Natúrkozmetikumok
 
Vissza a többi cikkhez >>>
 

Vásárlóink írták:

"A Jázmin izzadásgátló krémdezodorral elégedett vagyok. Több natúr izzadásgátlót kipróbáltam már, ezeknek igen alacsony volt a hatásfoka. Ezzel szemben a Brilla krémdezodor hatékonynak bizonyult, csak komolyabb stresszhelyzet (pl. fontos üzleti tárgyalás) előtt kell újra felvinnem."
Dia, Nyergesújfalu
"Az argán gold arckrémet reggelente szoktam felkenni. Nagyon kis könnyed, tápláló krém. Szintúgy vízhiányos bőröm volt, mint Stefinek, de ez a csoda segített a helyreállításban."
Henrietta, Tatabánya