"Érezze jól magát a bőrében."

Kézre való megoldások – a pöttyök, foltok, májfoltok ellen
2017-08-03 21:16:20
Az idővel kézfejünkön is több, kevesebb folt és pötty jelenik meg. Ez a bőr jóindulatú pigmentzavara: májfoltok, öregségi foltok. Mit tegyünk ellene?

Tippek az öregségi foltok ellen?

Az idő előrehaladtával kézfejünkön is több, kevesebb folt és pötty jelenik meg. Sajnos ezek a foltok a lentigines seniles-ek, májfoltok, öregségi foltok, amik a fokozott napfénynek kitett területeken és leginkább a kézfej amin megjelennek. Ez a bőr jóindulatú pigmentzavara. Védekezés képpen ajánlott kézkrém fokozott használata ( még a foltok kialakulása előtt, de ha már kialakultak akkor sem lehetetlen a halványításuk).
 

Mitől alakulnak ki a májfoltok?

Az életünk során szerzett napégések okozta bőrkárosodások összeadódnak. A környezeti hatásoknak, mint a fizika és mind a kémiai hatásoknak a kezünket tesszük ki leinkább.
 
Fizikai károsodások
 • bőr szárazság
 • kirepedezés
 • bőrkeményedés
 • megerőltetés
 • téli hideg szél
 • dohányzás
 
Kémiai károk
 • napfény okozta foltok, pöttyök, májfoltok, öregségi foltok
 • vegyszerek pl. mosogatók, vegyszeres kéztisztítók, kézfertőtlenítők, általános szappanok és általános folyékony szappanok
 • hormonális változások a szervezetben
 • hideg
 • dohányzás
 • kevés folyadék fogyasztása
 

Megjelennek az első öregségi foltok az elhanyagolt, igénybe vett kézen

A idő előrehaladtával ezek a tünetek fokozódnak és megjelennek más jelek is, ami a korunkat kendőzetlenül tükrözik. A pigment termelődés fokozódik a hormonváltozások (csökkenő ösztrogén termelődés) során. Megjelennek az első ráncok és foltok. Leginkább foglalkozunk az arcunkkal, testünkkel, azonban kezeinket valahogy a sorrendben méltatlanul az utolsó helyre tesszük.
 
Korral a kollagéntermelődés csökken, számítások alapján évente 1%-ot!!! A kollagén vízben oldódó fehérje. A kötöszövetek kialkulásában, rugalmasságában a nedvességük megőrzésében és felszívásában van feltétlen szerepe. Az életkorunk előrehaladtával csökken a kollagénszint és így a funkciójából adódó feladatatát mint a nedvességmegkötés nem tudja betölteni, csökken a teljesítménye. Az eredménye a leginkább a bőr szárazsága.


Fiatalon is lehetsz foltos, pöttyös, májfoltos

A fény az UV-sugárzásnak kitett kéz tulajdonosa korát meghazudtolóan többnek mutatja magát! A felsorolt tüneteket erősíti a dohányzás és az alkohol fogyasztása is. A bőr, így a kéz bőrének felszínén is a foltokat  a melaninak köszönhetjük. Nézzük mit tudunk a melaninról:

A bőr felső rétege a hámréteg.  A hámrétegben találhatóak a melanocita sejtek. Ezek a melanocita sejtek termelik a melanint, ami a bőr (szőrzet, haj) festékanyaga. A bőr természetes genetikailag öröklött színét is ennek köszönhetjük)! A feladata a bőr védelme a napfénytől, UV-sugárzástól. Hatására lesz sötétebb (barnább a bőrünk, ha napfény éri) a bőrünk ekkor funkcióját betöltve így nyeli el (a sötétebb szín mindig napfényt elnyelő) a nap sugarait. Azonban fokozott vagy állandó napfénynek, UV-sugárzásnak kitett bőrünk ettől a melanin nevű festékanyag túltermelődésétől lesz pöttyös, foltos és idővel "májfoltos" is. Ha túlzásba visszük ebből fejlődnek a melanómák a bőr rosszidulatú daganatai (melanociták rosszindulatú túlburjánzása).
 
bőr folt májfolt ellen

Kézre való megoldások: pöttyök, foltok és májfoltok ellen

Preventív – megelőző feladatok
 • a kéz kímélése (már amennyire a munkádból kifolyólag tudod),
 • fényvédők használata nem csak az extrém UV-sugárzás esetén, hanem télen is!
 • ápoló kézkrém folyamatos használata,
 • kényeztető ápolásának meghatározott időnkénti vagy szükség esetén való beiktatása,
 • koptatás, hámlasztás természetes bőrradírokkal, gyümölcssavakkal,
 • Egy divatos nyári kesztyű használatával nem csak elegánssá teszed a megjelenésed, de véd a napsugarak ellen is és nem utolsó sorban higiénikus is hiszen a járművek kapaszkodóit mások is megfogják.

Brilla Tipp – otthoni kényezetető pakolás

Alapos kéztisztítás után egy tálkába áztasd a kezeidet legalább 20 percig, majd töröld át, hogy ne csöpögjön és húzz rájuk zacsi kesztyűt, csavard törölközőbe és nézz meg egy jó filmet. A film végén töröld szárazra és ismételd minimum 2 hetente.
 
Tálkába tegyél:
2 evőkanál argán olajat vagy olíva olajat, repce esetleg mandula olajat választás szerint
keverj hozzá 1 evőkanál kókuszolajat és 10 csepp friss citrom levét.
 
Idő, felejtsd el!
Üdvözlettel, Gabi
 
Kerekes Gabriella
Brilla Natúrkozmetikumok

Vásárlóink írták:

"A Jázmin izzadásgátló krémdezodorral elégedett vagyok. Több natúr izzadásgátlót kipróbáltam már, ezeknek igen alacsony volt a hatásfoka. Ezzel szemben a Brilla krémdezodor hatékonynak bizonyult, csak komolyabb stresszhelyzet (pl. fontos üzleti tárgyalás) előtt kell újra felvinnem."
Dia, Nyergesújfalu
"Az argán gold arckrémet reggelente szoktam felkenni. Nagyon kis könnyed, tápláló krém. Szintúgy vízhiányos bőröm volt, mint Stefinek, de ez a csoda segített a helyreállításban."
Henrietta, Tatabánya